HSC Modifiers All Board Question And Answer | Modifiers 2018 - 2023

HSC Modifiers All Board Question And Answer | Modifiers 2018 - 2023

Modifiers All Board 2018 - 2023


HSC  Modifiers 2018 - 2023 with Answer..

1. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces. [ COMBINED BOARD EXAM-2018 (CODE-184) ]

Television has become the most common and (a) ¾¾ (pre-modify the noun) source of entertainment of the (b) ¾¾ (pre-modify the noun) world. A wide range of programs of (c) ¾¾ (pre-modify the adjective) interest is telecast on (d) ¾¾ (use quantifier to pre-modify the noun) channels. Almost every middle class and even working class families have a television set today. (e) ¾¾ (use a nounadjective to pre-modify the noun) programs are (f) ¾¾ (pre-modify the adjective) entertaining. They can be (g) ¾¾ (pre-modify the adjective) educative too. Courses (h) ¾¾ (post modify the noun) by the Open University are shown on BTV. (i) ¾¾ (pre-modify the noun) channels like the Discovery Channel and the National Geographic Channel telecast highly informative programs. However, watching TV has become (j) ¾¾ (use an article) addiction for many.

 

Answer :

(a) widespread/ great/ popular (b) present/ current/ modern (c) varied/ various (d) numerous/ different (e) Television (f) highly/ very (g) highly (h) run/ conducted (i) Several/ Some/ Many (j) an

2. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces. [COMBINED BOARD EXAM-2018 (CODE-185) ]

Kazi Nazrul Islam is called the Shelley of Bengali Literature. He was a (a) ¾¾ (pre-modify the noun) poet. He wrote (b) ¾¾ (post-modify the verb) in every branch of Bengali Literature. Nazrul, (c) ¾¾ (use an appositive), won the attention of everyone in his early childhood. He wrote ceaselessly until the death of (d) ¾¾ (use possessive pronoun) poetic flair. He composed his songs (e) ¾¾ (use an infinitive phrase to post-modify the verb). His songs are (f) ¾¾ (use an intensifier to pre-modify the adjective) melodious. He enriched the Bengali Literature (g) ¾¾ (use an adverb to pre-modify the verb). His literary works have enriched (h) ¾¾ (use a noun adjective) literature. He was (i) ¾¾ (use an article) secular poet. He sang the songs of equality (j) ¾¾ (use an adverbial phrase).

Answer :

(a) great/ famous/ renowned/ rebel (b) almost/ extensively/ profusely (c) our national poet/ the rebel poet (d) his (e) to inspire people (f) very/ highly (g) greatly/ immensely (h) Bengali/ Bangla (i) a (j) throughout his life/ in a loud voice

[DHAKA BOARD-2019]

3. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces :               0.5 ´ 10 = 5

Arsenic is a (a) ¾¾ (pre-modify the noun) substance. It is (b) ¾¾ (use an intensifier to pre-modify the adjective) dangerous for human health. (c) ¾¾ (use a demonstrative to pre-modify the noun) substance is found in the water of the tubewell. There are (d) ¾¾ (use quantifier to pre-modify the noun) villages in (e) ¾¾ (use possessive to pre-modify the noun) country. Most of our (f) ¾¾ (use a noun adjective to pre-modify the noun) people drink tubewell water. As a result, many of them are suffering from arsenic problem. This problem is (g) ¾¾ (pre-modify the verb) found in North Bengal. We should take proper measures (h) ¾¾ (post-modify the verb with an infinitive phrase). Government is trying to mark the tubewells having arsenic (i) ¾¾ (use a participle to post-modify the verb) red colour. People should be refrained from drinking water of (j) ¾¾ (use demonstrative to pre-modify the noun) tubewells. Otherwise, they will suffer from arsenicosis.

Answer :

(a) poisonous/ harmful/ detrimental (b) very/ extremely (c) This (d) many/ several/ some/ a lot of (e) our (f) village/ poor village/ common village (g) mostly/ unexpectedly/ usually/ nowadays (h) to remain safe/ to be saved/ to remove this problem/ to purify the water (i) painting (j) those/ these

[RAJSHAHI BOARD-2019]

4. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces. 0.5 ´ 10 = 5

Taking food is essential. We take food (a) ¾¾ (use an infinitive phrase to post-modify the verb). We cannot survive on earth if we do not take food. In fact (b) ¾¾ (use a quantifier to pre-modify the noun phrase) living beings need to take food. But it is a matter of great regret that (c) ¾¾ (use possessive to pre-modify the noun) food is being adulterated. (d) ¾¾ (use a noun-adjective to premodify the noun) adulteration is increasing (e) ¾¾ (use an intensifier to pre-modify the adverb) alarmingly that we cannot stop it. (f) ¾¾ (use a determiner to pre-modify the noun phrase) dishonest businessmen use (g) ¾¾ (pre-modify the noun) chemicals in food and fruits to make illegal and quick money. But they do not think about (h) ¾¾ (use a possessive to pre-modify the noun) health. (i) ¾¾ (use present participle) adulterated food, people get sick. They are often attacked with different fatal diseases. So (j) ¾¾ (use a gerund) food safety is a must today.

Answer :

(a) to survive/ to live (b) all (c) our (d) Food (e) so (f) Some (g) harmful (h) our (i) Taking/ Eating (j) ensuring

 

[JASHORE BOARD-2019]

5. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces. 0.5 ´ 10 = 5

Air and water are the most (a) ¾¾ (pre-modify the noun with an adjective) elements of the environment. But we are polluting them (b) ¾¾ (post-modify the verb with an adverb). Mills and factories use fuel (c) ¾¾ (post-modify the verb with an infinitive) their products. The burning of this fuel creates smoke (d) ¾¾ (post-modify the verb with an adverbial). Motor vehicles also pollute the air, (e) ¾¾ (use an appositive). Water is polluted by (f) ¾¾ (pre-modify the noun with a quantifier) kinds of waste and filth. We also contaminate water (g) ¾¾ (post-modify the verb with present participle phrase) into it. Farmers use (h) ¾¾ (pre-modify the noun with an adjective) fertilizers and insecticides and pollute water. (i) ¾¾ (pre-modify the noun with a past participle) water is (j) ¾¾ (pre-modify the adjective with an intensifier) harmful to health.

Answer :

. (a) essential/ vital/ important (b) indiscriminately/ unwisely (c) to manufacture (d) on a large scale/ hugely/ profusely (e) an important element of our environment (f) all/ various/ different (g) throwing waste (h) chemical (i) Polluted/ Contaminated (j) very

 

[CUMILLA BOARD-2019]

6. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces. 0.5 ´ 10 = 5

Newspaper plays a very (a) ¾¾ (pre-modify the noun) role in modern civilization. It publishes news and views of home and abroad. Only (b) ¾¾ (pre-modify the noun) knowledge is not enough in this competitive world. A newspaper helps a man (c) ¾¾ (post-modify the verb with infinitive) his general knowledge. Besides academic books, one should read newspapers (d) ¾¾ (post-modify the verb). Newspaper helps one (e) ¾¾ (post-modify the verb with an infinitive) the facts of the world. (f) ¾¾ (pre-modify the verb with a present participle phrase) regularly, one can be aware of everything. There are (g) ¾¾ (pre-modify the noun) kinds of newspaper. One should select the newspaper (h) ¾¾ (post-modify the verb). One should choose the (i) ¾¾ (pre-modify the noun) newspaper because many newspapers present news partially. Whatever the paper is, it (j) ¾¾ (pre-modify the verb) helps a man.

Answer :

(a) significant/ important (b) bookish/ academic (c) to increase/ to enrich (d) everyday/ regularly (e) to know (f) Reading newspaper (g) different/ various (h) properly/ rightly/ justly/ wisely/ prudently (i) impartial/ unbiased (j) always/ really/ actually/ truly/ certainly/ definitely

 

[CHATTOGRAM BOARD-2019]

7. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces. 0.5 ´ 10 = 5

We can't think of our existence without language. It plays a (a) ¾¾ (use an intensifier) important role in our life. We use language from the time we wake up (b) ¾¾ (post-modify the verb) till we go to bed at night. We use language not only in our (c) ¾¾ (pre-modify the noun) hours but also in our dreams. We use language (d) ¾¾ (use an infinitive) what we feel and to say what we like or dislike. We also use language (e) ¾¾ (post-modify the verb with an infinitive) information. Language is (f) ¾¾ (pre-modify the adjective) present in our life. It is an (g) ¾¾ (pre-modify the noun) part of our life. As an (h) ¾¾ (pre-modify the noun) nation, we also have a language. But we had to struggle (i) ¾¾ (post-modify the verb) to establish the right of our language. Many (j) ¾¾ (pre-modify the noun) sons sacrificed their lives for the language.

Answer :

(a) very (b) in the morning (c) waking (d) to express (e) to get/ convey/ exchange (f) ever/ always (g) essential/ inseparable/ integral (h) independent (i) hard (j) valiant/ heroic/ brave

[SYLHET BOARD-2019]

8. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces. 0.5 ´ 10 = 5

A library is a (a) ¾¾ (pre-modify the noun) of knowledge. The students (b) ¾¾ (use a participle) to all classes visit it in their library periods. Our college library is housed in two rooms. (c) ¾¾ (premodify the noun) almirahs are placed in one room. The other room is the (d) ¾¾ (use a participle to modify the noun) room where magazines, journals and newspapers are placed. There are about five thousand books in our library which are arranged (e) ¾¾ (post-modify the verb). Any type of book can be traced in no time. The books cater to the needs and interests (f) ¾¾ (use a prepositional phrase). There are two separate sections in the library. One of them contains reference books like (g) ¾¾ (use nouns) etc. The other section contains books (h) ¾¾ (use prepositional phrase). Every student has a library (i) ¾¾ (use a noun). The reading room is always crowded (j) ¾¾ (post-modify the verb) in the afternoon.

Answer :

(a) store-house (b) belonging (c) Several/ Some (d) reading (e) systematically (f) of the students and teachers (g) dictionaries, encyclopedias (h) of academic categories/ on various subjects (i) card (j) mainly/ generally/ particularly

 

[BARISHAL BOARD-2019]

9. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces.                        0.5 ´ 10 = 5

The roads (a) ¾¾ (use an adjective phrase to post modify the noun) are beset with problems. (b) ¾¾ (pre-modify the noun) driving is one of them. Most of the drivers are not (c) ¾¾ (pre-modify the participle) trained. They are not well educated. They can (d) ¾¾ (use an adverb to pre-modify the verb) put their signature and read Bengali. They are indifferent to (e) ¾¾ (use a noun adjective) life. They do not realize that life is (f) ¾¾ (use a determiner) valuable than time. They drive (g) ¾¾ (post modify the verb). They do (h) ¾¾ (use an adverb to pre-modify the verb) drive consciously. Even they themselves are not conscious of (i) ¾¾ (use a possessive) own lives. They drive (j) ¾¾ (use an adverb phrase to post modify the verb) and try to overtake others.

Answer :

(a) running across the country (b) Reckless/ Careless (c) well/ properly (d) hardly/ merely (e) public/ human (f) more (g) recklessly/ desperately/ inconsiderately (h) not (i) their (j) very speedily/ very fast/ very quickly/ very desperately

 

[DINAJPUR BOARD-2019]

10. Read the following text and use modifiers as directed in the blank spaces.                     0.5 ´ 10 = 5 Bangladesh is a (a) ¾¾ (pre-modify the noun) country. Though it is a small country, it has a (b) ¾¾ (pre-modify the noun) population. People (c) ¾¾ (pre-modify the verb with an adverb) depend on agriculture. They grow different kinds of crops (d) ¾¾ (post-modify the verb with an adverbial phrase). We earn (e) ¾¾ (pre-modify the noun with a noun adjective) currencies by exporting some of these crops. We are also rich in (f) ¾¾ (pre-modify the noun with an adjective) resources. Now, we are able (g) ¾¾ (post-modify the adjective with an infinitive) natural gas from underground. Our industries are also rising (h) ¾¾ (post-modify the verb with an adverb). We export (i) ¾¾ (premodify the noun with a noun-adjective) products to the developed countries. In this regard, we have already earned a (j) ¾¾ (pre-modify the noun) reputation.

Answer :

(a) small (b) large/ vast/ huge (c) mainly/ largely (d) throughout the year (e) foreign (f) natural (g) to dig out/ to extract/ to explore (h) rapidly (i) garment (j) good

 Exam 2020 was postponed..
in 2022 there is no modifier..

2023 Adding Soon.....


~ Abu Taher
Founder of Mcqsir.com
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url